comscore
News

Apple's Jony Ive reveals details about Apple Park; employees to move later this year: Report

Jony Ive has shared lesser known details about the nearly-finished Apple Park in a recent interview.

apple-park

Jonathan Ive, Chief Design Officer at Apple has long been known to be working on Apple’s mothership project, Apple Park. The structure situated in California aims at bringing all of the Apple employees and offices in one place, making it easier to interact. Jony Ive has been working on the project and has shared multiple details about the same in the past. However, while the teasers and previews showed off a spaceship like design, the final look is still elusive. The Apple Park comprises not just of the one working space but also other structures and is spread over 260,000 square meters. The building can hold up to 20,000 employees and will be the official Apple headquarters. While it was opened in April, work continues in many parts of the building.

In a recent interview to Wall Street Journal, Jony Ive has shared hitherto unknown details about the building. The offices inside the structure are sound proof. The central area was too noisy with sound bouncing off walls and Jony Ive is known to have replaced the original material with pin-hole perforated material. The inside of the offices boasts of height adjustable desks, floors with aluminum-covered hinged panels hiding wires from sight. The design is said to reflect Steve Jobs ideologies and Jony Ive worked on Steve’s mantra, executing his ideas. Apple Park also has a Steve Jobs Theatre, which is a massive space outside of the main mothership and which will be hosting future Apple. A glimpse into the Theatre with the reception and the underground theatre was given in a time-lapse video shared by Jony Ive. ALSO READ: 

Other additions to Apple Park which were not present before at Apple offices are a Visitors’ Center, Apple Store selling items not found elsewhere except for Apple Park – Apple Park Exclusive gadgets. The parking for Apple employees or visitors is a quarter of a mile away from the main offices. Employees can either walk, bike to the office or take a ride on one of the eco-friendly modes of transport present all over the campus. The entire office has an open-plan work space and each of the individual desks can be increased or decreased in height with the push of a button. Steve Jobs and Ive did not want a multi-storeyed structure

Steve Jobs and Ive did not want a multi-storeyed structure, though the final structure is four storeys high, more than what Ive originally wanted. As Ive says in the interview, “A diagram lays out where the different divisions will be located in the main building: The fourth floor will be home to the executive suites (including Ive’s design studio), the watch team and part of the group working on Siri, which will also occupy a fraction of the third floor. The Mac and iPad divisions will be interspersed with software teams on the middle levels.”

Steve Jobs and Ive did not want a multi-storeyed structure though the final structure is four storeys high, more than what Ive originally wanted. As Ive says in the interview, “A diagram lays out where the different divisions will be located in the main building: The fourth floor will be home to the executive suites (including Ive’s design studio), the watch team and part of the group working on Siri, which will also occupy a fraction of the third floor. The Mac and iPad divisions will be interspersed with software teams on the middle levels.” ALSO READ:  

The team worked inwards, first settling on an overall shape (ring) and then moving into the individual offices and cubicles. The ring is made up of pods made around a central area. There are a total of 80 pods per floor and 320 pods in total, all over the Apple Park. The main cafeteria is spread across four levels and comes with massive 440,000-pound glass doors. The kitchen is expected to dish out over 14,000 lunches every day and the food will be offered at a subsidized rate. The central parkland will serve as a place to get together for employees.

The entire campus will be mapped on Apple Maps to help employees find their way around, especially in the earlier days. The campus also boasts of a lot of greenery and erosion-resistant trees. The employees are expected to move in later this year, around the Fall season.

  • Published Date: July 27, 2017 5:27 PM IST
  • Updated Date: July 27, 2017 6:10 PM IST